Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Bevrijding Van Zedelgem En Jabbeke Een Terugblik Op De Bevrijding Van De Duitse Bezetting

Bevrijding van Zedelgem en Jabbeke: Een terugblik op de bevrijding van de Duitse bezetting

Inleiding

In het voorjaar van 1944 werd de Tweede Wereldoorlog langzaam maar zeker in het voordeel van de geallieerden beslist. De Duitse legers waren op de terugtocht en de bevrijding van bezet Europa kwam steeds dichterbij. Op 6 september 1944 trokken de geallieerde troepen België binnen en op 7 september werden Zedelgem en Jabbeke bevrijd.

De bevrijding van Zedelgem

Op 7 september 1944 bereikten de geallieerde troepen Zedelgem. De Duitse bezetters hadden zich verschanst in de kerktoren van het dorp, maar na een kort vuurgevecht gaven ze zich over. De bevrijding van Zedelgem werd met groot enthousiasme door de bevolking ontvangen.

De rol van het verzet

Het verzet in Zedelgem speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van het dorp. Ze verzamelden inlichtingen over de Duitse troepen en hielpen de geallieerden bij het plannen van de aanval.

De bevrijding van Jabbeke

Op dezelfde dag als Zedelgem werd ook Jabbeke bevrijd. De Duitse troepen trokken zich terug zonder slag of stoot. De bevrijding van Jabbeke verliep dus veel vlotter dan die van Zedelgem.

De nasleep van de bevrijding

Na de bevrijding van Zedelgem en Jabbeke keerden de inwoners van beide dorpen langzaam maar zeker terug naar het normale leven. De oorlog had veel schade aangericht, maar de bevolking was vastbesloten om het dorp weer op te bouwen.


Comments